Görüntülenen Link: Ana Sayfa » Meyvecilik, Tarımcılık » Yer Fıstığı Yetiştiriciliği

yer fıstığı yetiştiriciliği
Yer Fıstığı Yetiştiriciliği
Yer fıstığı ülkemizde başta Çukurova bölgesi olmak üzere, Adana, Osmaniye, Hatay gibi illerde yoğun olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizin %80’lik üretimi yine bu bölgelerden karşılanmaktadır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinin en büyük avantajı, üretim sonrası arazinin daha verimli hale gelmesi ve genel buğday üretiminden sonra ikinci sırayı almasıdır. Kısaca yer fıstığı yetiştiriciliği ülkemiz ve yetiştiriciliğin yapıldığı bölge için önemli bir gelir kaynağıdır. Gelir bakımından yüksek beklentileri olan yer fıstığı, bölgenin ve ülkemizin önemli tarım ürünleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Yer fıstığı yetiştiriciliğinde diğer üretim ürünlerinde olduğu gibi kaliteli ve sağlıklı tohumların kullanılması gerekmektedir. Ancak henüz ülkemizde verimli yetiştiricilik için yeteri kadar sağlıklı tohumlar elde edilememekte, üreticiler ihtiyaç duyulan tohumu yine yetiştirdiği ürünler içinden karşılamaktadır. Çukurova bölgesinde kullanılan yer fıstığı tohumları arasında yerli fıstık, Anamur fıstık ve Amerikan fıstık ilk sırayı alır.
Yer fıstığı toprak isteği bakımından sonbahar aylarında toprağın ilk hasatın alınması başlamaktadır. Bu aylarda toprak düz pulluk ile sürülmeli ve bahar aylarında kültivatör aracılığıyla karıştırılmalıdır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde gübrelemede önemli bir yere sahiptir. Özellikle yanlış uygulanan yöntemler ile verimlilik azalmakta ve sağlıklı ürünler elde edilememektedir. Bu nedenle ilk yetiştiricilik ve devamında farklı şekillerde arazi yapısına uygun bir biçimde gübreleme yapılmalıdır. Yer fıstığı yetiştiriciliğinde genellikle ılıman iklimlerde daha verimli sonuçlar alınabilir. Yer fıstığı güneşe ve sıcağa oldukça fazla istek duymaktadır.

229 views

Benzer Makaleler

Makale Hakkında Yorum Yazın...

© 2011 Tarım,Tarım haberi, Tarım haberleri, Hayvancılık haberi, Hayvancılık sektörü · Makaleler | Yorumlar | Yazılar(RSS) | Sitemap | İmage Sitemap | Ping